3 januari 2013

Vernieuwde jeugdhulpverlening voorgesteld

 

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen heeft vandaag het hertekende jeugdhulpbeleid voorgesteld in De Wissel in Leuven, dat minderjarige meisjes opvangt. In het nieuwe beleid krijgen de centra voor jeugdhulp een grotere vrijheid om hun eigen werking in te vullen. Daarnaast komen er 47 plaatsen bij.

Sinds januari krijgen de voorzieningen van Jongerenwelzijn en van Kind en Gezin meer keuze hoe ze hun budgetten besteden. Zo zal een instelling met vroeger hoofdzakelijk residentiële opvang nu ook vlotter begeleiding aan huis en in samenwerking met de school kunnen bieden. Omgekeerd moet ook een snelle, tijdelijke opvang mogelijk zijn wanneer het ernstig fout loopt. Belangrijk daarbij is dat de jongeren voortaan gedurende het hele traject door dezelfde personen worden begeleid.

Daarnaast worden de centra voor jeugdhulp aangemoedigd om meer te innoveren. Zo werkt De Wissel samen met een zorgboerderij en met verschillende werkprojecten.

"De jeugdhulp mag niet langer een eiland zijn", zegt Jo Vandeurzen. "Er moet worden ingezet op de context, op de sociale netwerken. We moeten zorgen dat de jongeren opnieuw een plaats krijgen in de samenleving."

Het Nieuws, vtm, 3 januari 2013

ROB-tv, 3 januari 2013

 
BijlageGrootte
PDF icon Persbericht364.57 KB
PDF icon Krantenartikel972.15 KB
 

Volg mij ook via

Volg mij op Flickr