29 september 2012

Ruim duizend nieuwe kinderopvangplaatsen

 

De zoektocht van jonge ouders naar een opvangplaats voor hun baby zou iets gemakkelijker moeten kunnen worden. Er komen meer dan 1000 kinderopvangplaatsen bij. Vlaams minister van Gezin Jo Vandeurzen heeft dat nieuws zaterdag bekendgemaakt op een vakbeurs voor kinderopvang in Antwerpen. Nieuwe plaatsen komen er vooral in kinderdagverblijven waar ouders betalen naargelang hun inkomen. Zo komt er ook voor de kleinste verdieners betaalbare kinderopvang. 

Concreet komen er nog dit jaar 1.051 nieuwe kinderopvangplaatsen bij in Vlaanderen. Daarvoor wordt 7 miljoen euro vrijgemaakt. 

Sinds 2004 is het aantal kinderen onder de drie jaar dat regelmatig naar de kinderopvang gaat, met 7,5 procent gestegen. Om aan de stijgende vraag te voldoen, engageerde de Vlaamse regering zich voor een uitbreiding van 1.051 plaatsen voor 0 tot 3-jarigen in de erkende en gesubsidieerde kinderdagverblijven en inkomensgerelateerde kinderopvang (IKG). 

De 235 nieuwe plaatsen voor de erkende en gesubsidieerde kinderopvang komen er in Antwerpen, Gent, Brussel, Menen, Blankenberge, Oostende, Mechelen, Genk, Maasmechelen, Ronse, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren. De 816 nieuwe inkomensgerelateerd plaatsen komen er in Aalst, Boom, Brasschaat, Dendermonde, Eeklo, Geel, Halle, Hasselt, Herentals, Hoogstraten, Leuven, Mol, Neerpelt, Ninove, Poperinge, Roeselare, Tielt, Turnhout, Vilvoorde en Waregem.

De toekenning van de middelen gebeurde door Kind en Gezin, na een projectoproep in maart. Er is onder meer rekening gehouden met de kansarmoede in die regio's.

Daarbovenop krijgen 974 opvangplaatsen in de zelfstandige sector extra financiële ondersteuning. Zelfstandige kinderopvanginitiatieven gaan voortaan een premie per kind kunnen krijgen tot maximaal vijftig kinderen per crèche. Tot nu kregen ze die voor maximaal 28 kinderen.

“Met deze uitbreiding maken we werk van één van de belangrijke doelstellingen van het decreet kinderopvang. Het invullen van de behoefte aan kinderopvang is een belangrijke pijler van het decreet, maar de kwaliteit van dat aanbod is dat evenzeer”, zegt minister Jo Vandeurzen. 

Verschil in kinderopvang

Zowel in de erkende en de gesubsidieerde kinderdagverblijven, bij onthaalouders aangesloten bij een dienst als in de zelfstandige kinderdagverblijven met inkomensgerelateerde (IKG) plaatsen betalen de ouders volgens hun inkomen. Ouders betalen minder naarmate ze minder verdienen. De overheid past het verschil bij.

Erkende kinderdagverblijven en diensten voor onthaalouders hebben een erkenning van Kind en Gezin en voldoen daarvoor aan de voorwaarden. Zelfstandige kinderdagverblijven hebben een attest van toezicht van Kind en Gezin en voldoen daarvoor aan andere voorwaarden. Elk van deze verschillende opvangvormen valt onder een ander subsidiesysteem. Het nieuwe decreet over kinderopvang moet een einde maken aan de tweedeling tussen gesubsidieerde en zelfstandige kinderopvang.

Zodra het decreet in werking treedt, zal er enkel gezinsopvang en groepopvang zijn. Beide soorten opvang zullen toegang hebben tot hetzelfde, duidelijke subsidiesysteem.

 

Volg mij ook via

Volg mij op Flickr