9 mei 2014

Extra ondersteuning voor kwetsbare gezinnen in 13 Limburgse gemeenten

 

Op initiatief van minister Vandeurzen maakte de Vlaamse Regering vandaag ruim 3 miljoen euro vrij om in het kader van het SALK werk te maken van een geïntegreerd aanbod van gezinsondersteuning (het Instapje) en pedagogische taaltrainers. Dat doen we in de 13 meest kwetsbare Limburgse gemeenten: Leopoldsburg, Maasmechelen, Genk, Sint-Truiden, Tongeren, Bilzen, Hasselt, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Dilsen-Stokkem, Lanaken, Heers en Beringen. De vzw Kind en Taal organiseert het aanbod dat verankerd wordt in de lokale Huizen van het Kind en het onderwijs.

Begeleiders, medewerkers en vrijwilligers gaan met de ouders en hun kinderen van 1 tot 6 jaar werken aan kwalitatieve interactie tussen ouder en kind, aan het stimuleren van de ontwikkeling van de kinderen en tot slot aan het optimaliseren van de onderwijskansen door het verbeteren van de taal- en denkontwikkeling.

Er wordt via Lokale Diensten Economie voorzien in tewerkstellingsprojecten voor 30 gezinsondersteuners. Zij kunnen via persoonlijke ontwikkelingsplannen en met ondersteuning van onder andere de VDAB en IN-Z, toegeleid worden naar reguliere tewerkstelling. Daarnaast worden in elke gemeente vrijwilligers ingezet als pedagogische taaltrainers.

Voor de aansturing, coördinatie, ondersteuning en kwaliteitsbewaking wordt voorzien in de volgende functies: een directeur, een coördinator en kwaliteitsbewaker voor het Instapje, een coördinator Pedagogische Taaltrainers die verantwoordelijk voor het aspect pedagogische taalondersteuning (nascholing, ondersteuning, algemene coördinatie, methodiek en materiaalontwikkeling …), een jobcoach (via een gespecialiseerde organisatie), een stafmedewerker vrijwilligersbeleid (via YAR), een administratieve medewerker en gebiedsbegeleiders die verantwoordelijk zijn  voor de lokale ondersteuning van de werking.

Project zal 4 jaar duren. Vandaag werd beslist om reeds middelen vrij te maken voor de eerste 2 jaar. Het betreft een jaarlijks bedrag van ruim anderhalf miljoen euro.

 
 

Volg mij ook via

Volg mij op Flickr